ISA Netherlands Section zet security en safety in de schijnwerpers tijdens thema-avond

Op donderdag 23 april jl. organiseerde de ISA Netherlands Section een informele thema-avond rondom de thema’s safety en security. De ISA84 en ISA99 standaarden werden geïntroduceerd en de praktische toepasbaarheid ervan uitgelegd aan een gemengd publiek van studenten en ISA leden.

thema-avond-security-safety-2015-01Te gast bij de Avans Hogeschool in ’s Hertogenbosch, werd de avond gestart met een introductie door ISA Netherlands Section President Marcel Jutte. Hij gaf een korte introductie van de ISA organisatie, de voordelen van het ISA lidmaatschap en verklaarde waarom standaarden nodig en belangrijk zijn voor de industrie.

thema-avond-security-safety-2015-02Na deze introductie nam Ton Maas van de Nationale Recherche, Team High Tech Crime het woord. Hij gaf een overzicht van de structuur van het THTC en legde uit hoe het team samenwerkt met de industrie voor bescherming van industriële automatiseringsomgevingen. Het THTC onderzoekt onder andere beveiligingsincidenten en aanvallen op industriële automatiseringsinstallaties en verzamelt betrouwbare forensische data teneinde de aanvallers te kunnen vinden en vervolgen. Maas lichtte toe hoe bedrijven zelf het Team High Tech Crime kunnen ondersteunen door zeker te stellen date er geen waardevolle informatie verloren gaat na een security incident of doorbraak van de beveiliging in de ICS omgeving.
thema-avond-security-safety-2015-03ISA99/IEC 62443 subject matter expert Arjan Meijer van Hudson Cybertec nam de zaal daarna mee op reis langs de ISA99/IEC 62443 security standard. De belangrijkste verschillen tussen IT en OT werden duidelijk uitgelegd en praktische zaken waarmee bedrijven te maken krijgen in relatie tot de pijlers van security, mens, organisatie en techniek, aangestipt. Meijer vertelde hoe de ISA99/IEC 62443 standaard organisaties kan helpen, van ontwerpen en valideren van veilige systemen, via ontwikkeling van beveiligde componenten en systemen, tot het inzetten van Cyber Security Management voor het behouden van de controle over cybersecurity. Tot slot kregen de toehoorders diverse handvatten aangereikt hoe zij binnen hun organisatie kunnen beginnen met de ISA99/IEC 62443 standaard.

thema-avond-security-safety-2015-04Terwijl de zon onderging, weidde Kees Bergenhenegouwen van Siemens uit over industriële security, ISA84 en de onderlinge relatie tussen industriële security en process safety. Na een introductie van markt trends en het belang van industriële security vervolgde hij met de overeenkomsten en verschillen tussen industriële security en process safety. Bergenhenegouwen vergeleek de lagen van zowel ISA84 en ISA99, hun lifecycles en respectievelijke System Integrity Levels en Security Levels. Hij sloot af met een korte uitleg van de initiatieven die Siemens heeft ontwikkeld om industriële security te adresseren vanuit vendorzijde om de klanten te helpen.

thema-avond-security-safety-2015-05Alle presentaties werden goed ontvangen door het publiek en er werden dan ook veel interessante vragen gesteld die gedurende de Q&A discussie met de sprekers werden beantwoord. Tijdens de netwerkreceptie die volgde was er voor de deelnemers ruimschoots gelegenheid voor verdere discussie onderling en met de sprekers. Geïnspireerd en vol met nieuwe ideeën over cyber security en safety besloot men de avond, waardoor deze bijeenkomst voor iedereen succesvol is geworden.

Deze Thema avond werd mede mogelijk gemaakt door de Avans Hogeschool, die deze avond faciliteerde, alsook het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche en de sponsoren Siemens en Hudson Cybertec, die de presentaties verzorgden.

logo Avans hogeschool  Siemens  Hudson Cybertec  politie